ВСЕКИ МОЖЕ ДА ЛЕКУВА С РЪЦЕ - интервю с Райнер Крел

15.11.2012 20:16

 

 

ВСЕКИ МОЖЕ ДА ЛЕКУВА С РЪЦЕ

prana.jpg

 


Един от най-умелите практици на този нетрадиционен метод е австриецът Райнер Крел. Той е пряк ученик на прочутия гуру в лечението с прана - филипинеца от китайски произход Чоа Кок Суи. По професия Райнер Крел е учен биолог и работи за ООН в Италия, където участва в изследователски проекти за прилагане на фините енергии в земеделието. Същевременно той изнася лекции за праничното лечение в няколко страни в Европа, включително и България. 

Кои болести се повлияват от лечението с прана?

По принцип 100% от болестите се дължат на нарушен баланс в енергийното тяло на човека. Така че ако можеш да повлияеш на биоенергиите, теоретично можеш да излекуваш всички болести...

А на практика?

Истината е, че понякога се намесват фактори, които пречат на лечението. Ако човек дълго време живее със силни емоции като гняв и разочарование, те могат да разболеят физическото му тяло. Тогава за да се излекуваш, първо трябва да стигнеш до истинската причина за проблема и да се освободиш от тези емоции. Но така или иначе праничното лечение може да облекчи много от най-упоритите заболявания. 

А кои са основните техники на праничното лечение? Може би медитацията?

Медитацията успокоява съзнанието, а в състояние на релаксация тялото започва да се самолекува. Но медитацията е само подпомагащ метод и може да се практикува като "витамин" за профилактика. 

В основата си праничното лечение се базира на отстраняване на излишната или вредна енергия от различни части на тялото. После тази "болна" енергия се заменя с такава, която помага на организма да функционира нормално. Най-лесният начин да изчистиш лошата енергия и да я замениш със свежа, здрава енергия, е да използваш ръцете си. 

Как става това?

Първо човек трябва да се научи да усеща енергиите с дланите си. Това не е чак толкова трудно, повечето хора успяват да ги почувстват още при първия опит. За целта първо трябва да разтъркате дланите си енергично около минута, после да раздвижите и китките. Накрая от разстояние около половин метър започнете бавно да приближавате ръката си към тялото на някой друг или към себе си. 

Ако почувствате върху дланта си топлина, студенина, лек натиск, изтръпване или нещо като иглички, значи сте засекли някой от слоевете на биоенергийната аура, която обгражда всеки организъм. Което и да е от тези усещания върши работа, просто различните хора чувстват енергията по индивидуален начин.

Ако практикувате упражнението всеки ден за известно време, чувствителността на дланите ви ще се повиши и скоро ще можете да диагностицирате някои заболявания само по нехарактерните изпъкналости на аурата (натрупвания на болна енергия) или вдлъбвания (изчерпване на жизнената сила). Друго упражнение за увеличаване на чувствителността е да приближите дланите си на около 7-10 см една до друга, да си представите ярка топка светлина между тях и да се опитате да я "опипате" с ръце.

Можем ли сами да излекуваме някое леко неразположение с ръцете си - например главоболие?

Когато ни боли глава, това обикновено означава, че много излишна енергия се е натрупала в областта на очите, челото или темето. Тогава просто трябва да я отстраним, ето така. (Прави жест сякаш изгребва с пръсти въздуха на около 10 см от главата и го изтръсква настрани).

Само това?

Само това, няма нищо сложно. Трябва да го направим около 30 пъти или докато почувстваме, че болката отминава. Важно е обаче къде ще сложим болната енергия. Защото ако я оставим просто така, тя може да се върне при нас или да се "закачи" за някой друг в помещението. Затова трябва да вземем съд с вода и да сложим поне една шепа сол в нея. Трябва да изтръскваме ръцете си над нея и после да я изхвърлим.

Освен пранично лечение съществува и пранична психотерапия. Възможно ли е да си окажем "първа помощ", когато сме ядосани например? Случва се често, когато някой ни напада с думи... 

Или си мислим, че ни напада... Но във всеки случай, когато човек е под въздействието на силни емоции, това означава, че има голяма енергийна активност в областта на слънчевия сплит. Тогава просто трябва да повторим същото като с главоболието, само че в горната част на корема и в края на гръдната кост.

Всеки е чувал популярния мит за "енергийните вамипири". Същесвуват ли наистина хора, които "изсмукват" енергията на другите?

Всъщност да, но е много важно да се разбере, че те не го правят нарочно. Такива хора страдат от дефицит на енергия, но не знаят как да си я набавят от неизчерпаемите източници, които са навсякъде около нас, например от природата. Затова единственият им шанс е да си набавят енергия от другите хора. 

И така те се научават как да го правят още като деца в най-различни ситуации. Затова ако попаднете на човек, който непрекъснато иска да е център на внимание, това вероятно означава, че той търси да запълни някакъв енергиен дифицит. Единственият начин да се съхраните е да останете спокойни и просто да не се въвличате в подобни ситуации. 

Вие твърдите, че всеки може да се научи да усеща биоенергиите си. И все пак може би има хора, които са по-неподатливи?

Досега единственият човек, който не е имал усещания още при първия опит, бях аз. По-напредналите лечители с прана използват и други методи за диагностика - някои дори започват да виждат аурата с очите си. Аз например развих способността да помирисвам болната енергия и трябва да ви кажа, че тя не "ухае" никак добре. Понякога дори започвам да виждам енергията около някой пациент. Но по професия аз съм биолог и съответно съм развил силно научно мислене, затова първата ми реакция е веднага да започна да анализирам ситуацията и всичко изчезва. 

Всъщност аналитичното мислене най-много пречи на работата с енергии. И въпреки това твърдя, че всеки човек днес може да се научи да ги усеща. Този факт говори за еволюцията на човечеството като вид. Само преди 200 години това е било абсолютно невъзможно. Тогава обикновените хора въобще не са имали тези способности, които ние сега демонстрираме с едно просто упражнение. Да чустват енергиите е било привилегия само на малцина много развити хора, само на гениите. Науката доказа, че вибрационното ниво на човека расте. 

Измерено е напирмер вибрационното ниво на египетските мумии и сравнено с това на съвременния човек, то е с няколко мегахерца по-ниско. Между другото аз изнасям лекции в България вече седма година и почти винаги в публиката има хора, които са много надарени в това отношение и дори могат да виждат аури. 

Следващият ми въпрос е донякъде личен: преди време майка ми страдаше от много болезнена дискова херния. Изглежда лекарствата не помагаха и единственото, което можех да направя, за да успокоя и себе си, и нея, беше да сложа ръка на главата й и да си пожелая да оздравее. Каква беше моята изненада, когато още същия ден тя започна бавно да се подобрява! Тогава не можах да не си помисля: "Май направих нещо"...

Много е вероятно наистина да сте направили... Полагането на ръце е един от най-древните методи за лечение. Католическите свещеници и до днес го практикуват като част от канона си. Така че като сте сложили ръка върху главата на майка ви, част от вашата енергия може би е преминала у нея и е помогнала да се справи с болката. Много е важно, че сте си пожелали тя да оздравее, защото всъщност намерението е това, което насочва енергията. При лечението с прана ние не толкова прилагаме "лекарство", колкото подсилваме организма на болния и той започва сам да се бори, започва да се самолекува. Мисля, че това е станало и в този случай. 

 

prana1.jpg

Може да се научите да се самолекувате или да лекувате с прана и в България: в София и Пловдив се огранизират семинари по енергийно лечение на Мастър Чоа Кок Суи.

 

 

Линк към интервюто: www.eva.bg/categories/%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5-%D0%B8-%D1%84%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%B5%D1%81/47-%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8/805-%D0%B2%D1%81%D0%B5%D0%BA%D0%B8-%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0-%D1%81-%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%B5.html

Назад