FAQ

Просто физическо упражнение - тест, създаден от лекар - предсказва удивително точно колко дълго ще живеем

Просто физическо упражнение - тест, създаден от лекар - предсказва удивително точно колко дълго ще живеем

 
Просто физическо упражнение - тест, създаден от лекар - предсказва удивително точно колко дълго ще живеем - изображение

Колко време ми остава? Това е въпрос, който все по-често си задаваме с напредването на възрастта? Съществуват безброй ненаучни начини за предсказване на възрастта, на която човек ще си отиде от този свят, но онези, които се имат за трезвомислещи, отхвърлят достоверността им или напълно ги отричат. В тази статия не става дума за нищо подобно. От нея ще научите как да изпълните теста със сядане и ставане, наречен SRТ (sitting-rise test), който дава смущаващо точна прогноза за броя на годините, които остават на хората на възраст между 51 и 80 години. Той е разработен от бразилския лекар Клаудио Гил Араухо, а ефикасността му е проверена в проучване, обхванало повече от 2000 души.

Д-р Араухо стига до идеята за намирането на максимално опростен физически тест, който да може да бъде изпълняван в домашни условия, след като в хода на практиката си отчита колко малко от пациентите му в третата възраст са в добра обща физическа кондиция. Много от тях се затрудняват при елементарни упражнения за баланс и сила, като например да вдигнат паднал предмет от пода или да станат без напрежение и подпиране от стола. Известно е, че хората, които са нестабилни и трудно подвижни, са чувствително по-застрашени от опасни наранявания в следствие на загуба на равновесие и падане, както и от заболявания на сърдечносъдовата система. Д-р Араухо стига до заключението, че показатели като гъвкавост, баланс и физическа сила могат да бъдат използвани за ориентир относно прогнозната продължителност на живота на хората, при които се наблюдава влошено общо състояние.

Той е убеден, че ако чуят подобна прогноза, пациентите ще бъдат много по-мотивирани да положат необходимите усилия, за да влязат във форма или най-малкото да вземат мерки, за да спрат процеса на обездвижване и загуба на мускулен тонус. Д-р Араухо изтъква, че обикновено препоръки от сорта на "Трябва да влезете във форма", или "Опитайте се да промените храненето и да засилите физическата активност)" правят слабо или никакво впечатление на пациентите и те не променят нищо в поведението си. Ако обаче им бъде казано "Ако не вземете мерки и не подобрите общото си състояние, до пет години ще бъдете мъртви", те ще се стреснат и действително ще предприемат крути мерки.

Бразилският лекар също така осъзнава, че трябва да намери начин да прави тези прогнози без скъпа апаратура, изследвания и непосилни упражнения, така че тестът да бъде достъпен за колкото се може повече хора. Той сформира екип от свои колеги, с който разработва т.нар. SRT – тест седни-станиизпълним във всякакви условия в рамките на няколко секунди.

Ето какво представлява упражнението, на което се основава. Преди изпълнението му облече свободни дрехи, които не ограничават по никакъв начин движенията ви. Застанете в изправено положение, след което внимателно преминете в седнало положение с кръстосани крака (както е показано на илюстрацията), без да се подпирате никъде и да балансирате с ръце. След като се настаните удобно на пода, опитайте се да станете от тази поза без помощта на ръцете си.

Според това колко добре сте се справили ще получите оценка между 1 и 10 точки. 5 точки се дават за безпроблемно сядане и още 5 – за безпроблемно ставане според указанията, дадени по-горе. Това прави максимален сбор от 10 точки. Ако обаче използвате ръка или коляно, за да се подпрете в някакъв стадий от едното или другото движение, трябва да извадите една точка. Ако се подпрете, за да не загубите равновесие, повече от веднъж, трябва да извадите съответстващия на броя на подпиранията точки (2 подпирани = 2 точки, 3 подпирания = 3 точки и така нататък). Половин точка се отнема всеки път, когато усетите, че губите баланс или когато почувствате, че краката ви не държат.

Вижте илюстрацията в по-голям размер ТУК

Макар да изглежда като твърде примитивен начин за отчитане на това доколко увредено е общото физическо състояние на човека, когато бъде изпълнен и отчетен правилно, SRT може да предскаже оставащото време до края на живота на съответния човек с алармираща прецизност, посочва се в доклада на Д-р Араухо, публикуван в European Journal of Cardiology (официално научно издание на европейската асоциация по кардиология). Чрез него той съобщава резултатите от своето изследване, в което участват повече от 2000 души на възраст между 51 и 80 години. 

Наблюдавайки пациентите си Д-р Араухо установява, че хората, постигнали по-малко от 8 точки в теста, е два пъти по-вероятно да починат в близките шест години, а тези, получили 3 или по-малко точки – пет пъти по-вероятно да починат през същия период спрямо тези, получили повече от 8 точки. Той обобщава, че всяка точка, която получите при теста, намалява риска от смърт средно с 21%.

В проведеното от него изследване са проследени само пациенти на над 50-годишна възраст, което означава, че ако SRT бъде направен от по-млад човек, резултатите не би трябвало да се отчитат по същия начин, подчертава Д-р Араухо. И все пак, независимо от възрастта, ако решите да пробвате как се справяте със SRT и усетите, че е по-трудно, отколкото сте си мислели, това би трябвало да ви послужи като сигнална лампа, че е време да обърнете внимание на мускулния си тонус и общата си физическа кондиция. Колкото по-млади сте, толкова повече време ще имате, за да вземете мерки и подобрите състоянието си.

 

ВИТАМИН B12 – какво не знаем...

Темата за витамин B12 не е нова за повечето вегетарианци, вегани или суровоядци. Компаниите за хранителни добавки печелят доста от хората, които в стремежа да си набавят всички необходими витамини, са редовни техни клиенти, но дали това е добра идея?...

Цялата статия четете тук: vegebg.org/2014/vitamin-b12/

Възстановете зрението си сами чрез най-ценните упражнения на д-р Бейтс

Ако често усещате умора на очите или имате диагностициран очен проблем, не се колебайте да приложите лечебните физически упражнения на офталмолога д-р Уилям Бейтс. Чрез тях не само ще помогнете на очите си да отпочинат от напрежението, но и ефективно ще подобрите зрението си. По време на упражненията не бива да движите главата, а само очите си. Освен това, ако носите очила, трябва да ги махнете. Правете всички движения гладко, без да бързате. Затваряйте и отваряйте клепачите си бавно, сякаш пеперуда пърха с криле.

Упражнение номер 1 - Погледнете първо нагоре, после надолу (два пъти), след това внимателно примигнете.

Упражнение номер 2 - Погледнете постепенно наляво и надясно (два пъти), след това внимателно примигнете.

Упражнение номер 3 - Опишете диагонали с очите си. Първо надясно и нагоре, после наляво и надолу и обратно (два пъти), след това внимателно примигнете.

Упражнение номер 4 - Опишете правоъгълник с погледа си, като първо си го представите на ум. Поглеждайте в посока на часовниковата стрелка, примигнете и след това обратно на часовниковата стрелка. Накрая примигнете отново.

Упражнение номер 5 - Опишете циферблат на часовник с очите си. Първо си представете стрелките и цифрите. Погледнете нагоре към 12 часа, след това направете кръг в посока към 3, 6, 9 и отново 12 часа (два пъти). Примигнете и направете кръг в обратна посока - 12, 9, 6, 3 и пак 12 часа (два пъти).

Упражнение номер 6 - Движете очите си зигзагообразно, първо в едната посока, после в другата (по два пъти).

Този комплекс от лесни и бързи упражнения по удивителен начин ще възстанови очите ви. Достатъчно е да го правите веднъж или два пъти на ден и само в рамките на месец ще забележите, че умората изчезва и зрението ви се усилва.

 

Източник: saveti.framar.bg/%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%B7%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%B8-%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%B8-%D1%87%D1%80%D0%B5%D0%B7-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4-%D1%80-%D0%B1%D0%B5%D0%B9%D1%82%D1%81

Хармонични партньорски взаимоотношения - как да ги постигнем.....

Как да изградим пълноценна енергийна връзка с партьора си? Как функционират и как си взаимодействат чакрите, когато сме в двойка? Четете пълната статия чрез линка: https://dianadeleva.com/%D0%B2%D0%B0%D0%B6%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%8F-%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%85%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%BE%D0%BD/2014/03/28/

Как да оправим на енергийно ниво нещата, след като сме си легнали с неподходящ партньор?!....

Статия относно влиянието на сексуалния акт върху енергийната същност.

Защо да сме внимателни с кого си лягаме и как да изчистим негативните последици от безразборния секс...

Четете тук: dianadeleva.com/%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0-%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D1%81-%D1%82%D0%BE%D0%B7%D0%B8/2014/02/03/

Списание 8: Прочети аурата си!

Внимание - Храна! Кои са опасностите, които крият съвременните хранителни продукти? От какво е сериозно застрашено нашето здраве? - ВИДЕО

Как някои физически упражнения могат да навредят на здравето при грешно изпълнение?

Линк към сайт с подробно и илюстворано описание по темата: lubomirivanov.com/6457/

Суперхраните в сянка, които може би още не използвате… а трябва! (статия)

Има здравословни суперхрани, които присъстват в менюто ни в целия си блясък – зелен чай, бадеми, авокадо, ленено семе. Всъщност, използвате ги толкова често, че вече започва да ви писва от тях.

За щастие здравословно хранене не е равно на еднообразие и има още много все още не толкова познати суперхрани, заредени догоре с полезни вещества, които категорично имат място в чинията ви. Днес ще ви запознаем с някои от тях:

Хранителна мая

5LessKnownedSuperfoods,YouProbablyAren`tEating-Nutritional Yeast

Това е деактивирана мая, най-често разновидност на Saccharomyces cerevisiae, която няма да предизвика бухване при печене. Има подобен на сирене и ядки вкус, затова може да служи като заместител на сиренето в рецепти с него.

Защо е здравословна? Хранителната мая е богат източник на витамини от В-комплекса, включително големи количества витамин В12 (обогатената хранителна мая), който често не достига при вегетарианците. Тези витамини повишават енергийните нива, предпазват мозъка и стимулират паметта и мисловните процеси, грижат се за здравето на кожата, косата и ноктите. Хранителната мая освен това е пълноценен протеинов източник, т. е. също както месото, яйцата и млякото, съдържа всички 9 незаменими аминокиселини, както и съществени количества глутаминова киселина, но е нискокалорична, с минимум мазнини и натрий (сол), и без никаква захар, лактоза и глутен.

Как да я консумирам? Поръсете 1-2 с. л. в сосове, супи или върху задушените ви или сотирани зеленчуци за по-богат вкус и повишаване на протеиновото съдържание, което няма да ви струва много екстра калории. Дневната ви доза от 2 с. л. хранителна мая съдържа ок. 60 калории, 5 гр. въглехидрати, от които 4 гр. фибри, и 9 гр. пълноценен протеин!

Чиа семена

5LessKnownedSuperfoods,YouProbablyAren`tEating-Chia Seeds

Семената на чиата (Salvia hispanica), която е цъфтящо растение от сем. Ментови, донесено от Мексико и Гватемала, първоначално се използвали за пълнеж на фигурките „чичко-тревичко”, осигурявайки смешната им щръкнала „коса” от зелени кълнове. От доста време обаче, семената от чия заемат достойно мястото си на суперхрана – без ясно изразен вкус, но придаваща приятна текстура на салати и супи, които зарежда и с полезни микро и макронутриенти.

Защо са здравословни? 1 порция чиа (28 гр., приблизително 2 с. л. с връх) осигурява мощна доза антиоксиданти, протеин, фибри, цинк, желязо, и Омега-3 мастни киселини, срещу само 140 калории. Чиата е отличен алтернативен източник на Омега-3 мастните киселини, ако сте се уморили от лененото семе. Както е известно, те намаляват възпалителните процеси, помагат за възстановяването при травми, независимо дали става въпрос за мускули, стави или сухожилия, предпазват сърцето, а освен това помагат при тревожност и депресия. Не е задължително да счукате сечената от чиа, за да получите максималните количества полезни вещества от тях, а и самите те имат значително по-голяма трайност от лененото семе.(3)

Как да ги консумирам? Поръсете ги върху зърнената закуска, добавете ги към киселото мляко или салатите – пасват почти на всичко! Когато се накиснат в течност, чиа семената образуват около себе си гел, което ги превръща в чудесен сгъстяващ агент на смутита, дресинги за салата и супи.

Кефир

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Подобна на киселото мляко на вкус, тази гъста, ферментирала напитка от мляко има плътната консистенция на смути или лек крем и е пълна с протеини.

Защо е здравословен? Пълноценните протеини в кефира са лесно храносмилаеми, което го прави подходящ за консумация дори от хора с непоносимост към лактозата. (1) Тъй като съдържа невероятно висока концентрация на пробиотици – полезни млечни бактерии от рода Lactobacillus, кефирът подсилва имунната система, подобрява храносмилането, помага срещу подуване и стомашен дискомфорт и дори понижава холестерола! (2) Кефирът е отличен комбиниран източник на витамин D и калций, които трябва да се приемат в комплект, за да се усвоява добре калция от костите и зъбите.

Как да го консумирам? Налейте си една чаша за лека закуска или междинно хапване. Ако ви е за пръв път, имайте едно наум – кефирът е с толкова високо съдържание на пробиотици, че е добре първо да развиете поносимост към него, намалявайки количеството наполовина – половин чаша или купичка, като постепенно увеличавате количеството през няколко дни.

Конопено семе и конопено масло

5LessKnownedSuperfoods,YouProbablyAren`tEating-Hemp seeds

Конопът, придобил лоша слава заради приложението на марихуаната, е отличен хранителен източник под формата семена, ядки, протеинова пудра или масло, които могат да се намерят в почти всички магазини за здравословни храни.

Защо са здравословни? Маслото от коноп съдържа повече съществени мастни киселини и останалите Омега-6 и Омега-3 мастни киселини, отколкото всички останали видове масла. (3) Въпросните добри, полиненаситени мазнини намаляват риска от сърдечносъдови заболявания, диабет, Болестта на Алцхаймер и голям брой други хронични заболявания. Конопените семена също са пълноценен протеинов източник, съдържащ всички 9 незаменими аминокиселини, което го прави отличен хранителен източник за вегетарианците и веганите.

Как да ги консумирам? Добавете 2 с. л. конопено семе към овесените си ядки, задушените или сотирани зеленчуци. Идеални са за добавяне към смути за допълнителна доза протеини.

Черен чесън

5LessKnownedSuperfoods,YouProbablyAren`tEating-Black Garlic

Това всъщност е обикновен чесън, който обаче е оставен да отлежава дълго време – месец и повече, при висока температура, в резултат на което ферментира и скилидките му стават черни. Добрата новина е, че в хода на този процес антиоксидантите в него се увеличават близо 2 пъти, а неприятният му мирис и вкус изчезват, като са заменени от вкус на сладък сироп с нотки на балсамов оцет и тамаринд.

Черният чесън е изключително популярен в азиатската кухня, особено в Корея, където е използван за пръв път като храна, и Тайланд, като вече е хит и в САЩ, и Западна Европа, заради използването му в елитната кулинария. Добавян е към енергийни напитки, сладкиши и дори шоколад.

Защо е здравословен? Изключително високото съдържание на мощни антиоксиданти предпазва клетките от разрушаване, подобрява здравето, забавя процесите на стареене и удължава ефективно живота. Използва се и като адаптоген за намаляване на негативния ефект от слънчевите лъчи, тютюнопушенето и замърсителите във водата и въздуха.

Как да го консумирам? Мекият, сладникав вкус превръща черния чесън в мултифункционална суперхрана, която може да бъде добавяна както към всяка храна, в която се слага пресен чесън – от салати, до супи и яхнии, така за добавянето на интересен нюанс към песта, сладкиши и сосове. Кое е най-хубавото? Получавате ползите от чесъна, но без дъх на чесън.

Източник: media.muskuli.com/%D1%81%D1%83%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2-%D1%81%D1%8F%D0%BD%D0%BA%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE-%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5-%D0%B1%D0%B8-%D0%BE%D1%89%D0%B5/

Тибетски монах учи нашенци как да използват дърветета като биозарядно (статия)

Българи се подготвят за зимата чрез дървета, но не за огрев, а за оздравяване на духа и тялото. Мистериите на "Стандарт" научиха, че таен тибетски ритуал е започнал да се практикува по нашите гори и паркове. Той е пренесен от Русия от последователи на акад. Востоков. Ученият е живял дълги години като монах в тибетските манастири. Много от тях били на възраст около 120 години, без на никого да му прави впечатление. Имали природна формула, с която съживявали дори мъртъвци. Към възкресяването обаче се прибягвало само когато някой млад човек си отидел, без да изпълни земната си мисия.

Ци от природата

Една от тайните за достигането на дълбока старост гласяла всяка есен човек да обновява жизнената си енергия Ци от дърветата. 
Монасите разказвали, че всеки сезон си има своите особености, тъй като енергиите, слизащи от космоса, променяли и биотоковете на планетата. А мястото, където се срещат земята и небето, са именно растенията. 
В сезона след лятото системите на дърветата са готвят за предстоящата зима. Благодарение на закона каквото в природата, това и в хората те могат да ни помогнат да повишим и своя биоенергиен статус за предстоящите студени месеци. Много е важно обаче избора на дърво, от което да заредим своите биобатерии. Когато минаваме покрай него, то трябва само да привлече вниманието ни на интуитивно ниво. В случай, че човек не е толкова сензитивен, може да използва прост радиестезичен метод. Да натърка някаква малка и лека пластинка върху кожата си (може и станиол от шоколад). При доближаване до кората, ако станиолът се отблъсне навън към нас, е желателно да потърсим друг представител на флората за зарядно.

Универсално зарядно

Според тайните тибетски ръкописи мъжете и жените се зареждат по различен начин от природата. Адамовците трябвало да застанат с гръб към ствола, а жените с лице. През това време човек визуализира жизнените сокове, възходящата и низходяща енергия между небето и земята, които се срещат в короната, ствола и кореновата система. 
Дендротерапията продължава от 10 минути до половин час. Описаният метод помага да се освободим от обиди, нервни разстройства, грижи и преживявания, които костват съня ни и душевния баланс. Всички ние сме част от природата и за това колко човек е болен може да се съди от степента му на откъсване от нея, казвали мъдрите лами. 
Дендротерапията обаче е все още тема табу за западния свят. Малцина посветени в света знаят, че всяко дърво всъщност крие определени качества, които чрез своята аура може да предаде и на човека. А ето част от тайното знание за качествата на дърветата, от което всеки може да се възползва в разумни граниЦи.

Жълъди за баланс

Дъбът крие изключително мощен витален импулс. Именно заради това при благоприятна среда дървото достига над хиляда години възраст. Част от тази благодат може да бъде предадена и на човека. Трябва обаче да се внимава в какво настроение се подхожда към него. Ако човек е афектиран, по-добре да избягва дебелата му сянка, тъй като силата на дъба е да фиксира и утвърди състоянието, в което се намираме. За това прегръщайте дъба, щом постигнете чувство на покой след медитация или след приятно преживяване, което ви е довело до октавите на любовта и щастието. Плодовете на дървото, което тия дни се търкалят в краката ни, също крият необичайна сила. Жълъдите в джоба помагат да се задържат по-дълго доброто преживяване. Ефектът им ще е по-слаб между 15 и 17 часа, тъй като тогава дървото заспива, забавяйки вътрешните си процеси. Жълъдовата шапчица пък съдържа в себе си свещена геометрия. Множеството цветчета, изографисани върху й, спомагат за балансиране на човешките енергийни центрове (чакри).

Кестенова свобода

Есента по парковете ни минава и под знака на кестена. Плодовете му дават енергия, защитавайки от геопатогенните зони. Самото дърво свежда до минимум лъченията от мобилните мрежи. Петър Димков Лечителя винаги държал в панталоните си от природните бижута, които му давали сила да преглежда пациентите си от сутрин до вечер (виж метода на родния лечител по-долу). 
Тибетски апокрифи обаче разкриват, че енергията на кестена има силна импулсна природа. Тя от една страна дава сила и подкрепя имунитета на организма. В същото време обаче с него не бива да се прекалява. Дългото стоене до стъблото му може да доведе до халюцинации у по-лабилните люде. Дървото има способността да засилва интуиЦията, но успоредно с това разкрепостява психиката, като засилва фантазиите.

Имунитет под бора

Борът е перфектен за борба със сезонните депресии, които неминуемо настъпват с намаляване на слънчевата активност. При излет в гората, когато само стоим под клоните му, отгоре ни се сипе невидима прана (енергия). Тя повишава тонуса и укрепва сърдечния мускул. Освен стопанското си значение като материал този дървесен вид действа още като антидепресант. Ламите са стоели с гръб, опрян в кората му, за да повишават своя имунитет. Боровата прана, кондензирана в смолата му и шишарките, носи още дълголетие. Неслучайно едно от най-старите дървета на планетата са именно от този вид.

Енергийната пиявица

Според българската народна медицина трепетликата има качествата на пиявица. На Изток дървото е описано като вампирско, защото невидимо пие от енергията на човека. Заради тези му качества то е подходящо за снемане на излишната енергия, когато човек е афектиран или превъзбуден. В манускриптите по дендротерапия е описана способността му сякаш да имунизира дамите срещу цистит, а господата срещу бъбречни неразположения вследствие на стреса и възпаления. Който е изпуснал момента за профилактика, може да си направи запарка от пъпките на този вид върба и успешно да тушира споменатите симптоми, както и слабост в пикочния мехур. Все пак трябва да се има едно наум, че по-дългият контакт с дървото (особено между 14 и 18 часа, когато е активно) води до сънливост, главоболие, затруднено дишане, гадене, понякога дори и загуба на съзнание.

Липова увереност

Доста по-балансирано действат липата и върбата. Енергията на първото дърво е силна, но омекотена. При спазване на ритуала за стволово зареждане на аурата и организма тя дава сигурност в собствените сили. Дори само седенето под короната й носи усещането за покой. По сходен начин действа и клонестата върба. Контактът с нея отпуска главоболието и успокоява централната и периферна нервна система. При хората, работещи ежедневно над сложни задачи и казуси, тя помага те да бъдат решени ала еврика. Всеки път когато извикаме образа й в съзнанието си, тя ни дава изобилие от решения на всеки житейски или творчески казус, разкриват тибетски чудотворци.

Методът на Димков за горско изцеление

Петър Димков съветвал, че когато човек е психически и физически изтощен, може да използва дърво, за да възстанови силите си. Приживе Димков карал пациентите си, когато отидат в гората, да си изберат едно хубаво и здраво дърво. След това да опрат гръб в него, като лявата ръка сложат на кръста с длан към ствола, а дясната на сърцето като при клетва. Затваряйки очи, в продължение на 20 минути се води мислен диалог с дървото, в който молим за помощ и изцеление. Така всяко дърво се превръща в екстрасенс, който е готов да ви дава с шепи от силата си. След флоралното изцеление трябва да се благодари на дървото, учил Димков. Така то може да запрати в земята и страшна болест.

Източник: www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=15037