Жизнената енергия - прана и  праничното лечение на Мастер Чоа Кок Сюи

 


Способността на тялото ти да лекува е по-голяма отколкото ти е позволено да вярваш.


В хода на духовното развитие на човечеството се появява интуитивният копнеж на отделния човек да изучи други алтернативи на хуманното , цялостно лечение.
Процесът на изцеляване се простира не само върху физическата, но също - при това в голяма степен - върху енергийната ни същност, тъй като материалното явление "болест" често е само индикатор на душата и ни подтиква да станем здрави - изцелени - цялостни.
Начин да постигнем това ни посочва праничното лечение, което практически работи с чиста жизнена енергия.

Поглед върху един революционен метод
Синтезираната от филипинския лечител, инженер и бизнесмен Чоа Кок Сюи "Наука и изкуство на лечението с прана" е най-старата форма на естествено лечение. Тя почива върху познанието за законите на космическите жизнени енергии, наречени прана, чи, пневма или "жизнен дъх".

Тази жизнена енергия се съдържа във всяко човешко тяло и е необходима за самоизлекуването и запазването на здравето. Без нея животът е невъзможен. Това е естествено и щадящо лечение
-без докосване на тялото
-без странични ефекти.Жизнената енергия се приема от нашето фино енергийно тяло (аура) и се разпределя чрез енергийните центрове (чакри). Когато тази енергийна система излезе от равновесие, например при стрес, неправилно хранене, отрицателни емоции и мисли, тогава и физическото тяло заболява.
При лечението с прана се отстраняват без докосване най-напред блокадите и праничните натрупвания в аурата, а после се насочва нова жизнена енергия към засегнатите участъци. Така се подпомага и забързва процесът на естествено самолечение на организма.

Прана се съдържа във всяко живо същество, тя е част от въздуха, слънцето и земята. В основата на метода стои разбирането, че тялото е саморегенериращ се организъм, който за разлика от мъртвата материя има способност да се лекува сам. Основният принцип на праничното лечение е предаването на енергия. Така силата на организма да се самовъзстановява се усилва значително и оздравителният процес може да бъде забързан, така че да изглежда като "чудо".

Праничното лечение се основава на прастари текстове и традиции на китайската медицина, езотеричното лечение и много други ориенталски техники на лечение. То представлява ясна и систематична техника, която се учи лесно и е изключително ефективна. Всеки, който има волята да помага, може с търпение и редовни упражнения да изучи този метод сравнително бързо.
 

Лечението с прана се основава на познаването на невидимите енергийни тела, онова светещо енергийно поле, което от древни времена се е възприемало от ясно виждащите и е всеобщо познато под името "аура". Това енергийно поле е на фино енергийно ниво съответства на нашето физическо тяло като негов отпечатък ( бел. прев. обяснението е опростено с оглед на уводния характер на статията).

Поради погрешно хранене, стрес , негативни мисли и натрупани емоции това енергийно тяло се замърсява и уврежда. Това се проявява като болест във физическото тяло. При пранично лечение физическото тяло въобще не се докосва.

Проблемните зони се почистват от натрупаната или замърсена енергия чрез движения на ръката, наподобяащи избърсване. За прана-лечителите "болната" и "замърсена" енергия е също толкова реална, както бактериите и вирусите. След това в засегнатите области се насочва свежа жизнена енергия. Прана-лечителят е именно проводникът на лекуващата енергия. Затова Мастър Чоа Кок Сюи призовава винаги към толерантност и скромност:

"Би било неразумно да се игнорират възможностите и достиженията на съвременната медицина."
Той пропагандира цялостна превантивна грижа за здравето, комбинираща здравословно хранене, правилно физическо развитие, конвенционална и алтернативна медицина и лечение с прана.
Междувременно лечението с прана се преподава в цял свят и се практикува от лекари, мед. сестри, лечители, както и от хора с всякакви професии и от всички народности. Особено в развиващите се страни, където официалната медицина е скъпа или недостъпна, то само по себе си може да бъде от голяма полза.

Особено важно е болният да бъде приема този метод, да съдейства съзнателно и да има категоричната воля да оздравее.

 

Науката и изкуството на енергийното лечение без докосване

Алтернативните лечителски методи днес не са табу, напротив : наскоро изследване на Специална комисия на Европейската Общност потвърди:

неконвенционалните лечителски методи са търсени и в бъдеще също ще допълват по най-целесъобразен начин академичната медицина.